Barion Pixel
funkcio es forma eletmod blog tojas

Tojáskörkép

A tojás az egyik legegyszerűbb, mégis legösszetettebb alapanyagunk. De tudtad, hogy nem csak tyúktojásból áll a világ? Az emberiség számos madárfaj tojását fogyasztja – van, amelyik kis méretű és vad ízű, más meg akkora, hogy egy omlettel jól lakik egy egész család. Most körbenézünk a világ tojásfrontján: milyen tojásokat eszünk, melyik mit tud tápanyagban, árban és ízben — és mi érhető el nálunk, Kelet-Közép-Európában?

A legismertebb tojástípusok világszerte

Tojás típusaÁtlagos tömegÍzprofilJellemző országok / konyhák
Tyúktojás50–60 gSemleges, enyhén krémesVilágszerte
Fürjtojás9–12 gIntenzívebb, „vadabb”, természetesen erőteljesebb ízÁzsia, K-Európa – és itthon is elérhető kis gazdaságokban és gyakran a multik polcain is!
Kacsatojás70–90 gZsírosabb, karakteresebbKína, Fülöp-szigetek sajátja, de itthon is elérhető vidéki gazdaságokban
Lúdtojás150–200 gNagyon sárga, tömény erőteljes ízFranciaország, Magyarország
Strucc tojás1,2–1,8 kgEnyhén édeskés, diósAfrika, egzotikus éttermek, de hazánkban is elérhető néhány struccfarm jóvoltából
Pulykatojás80–100 gHasonló a tyúkhoz, de sűrűbbVidéki gazdaságok
Emutojás~450–600 gSötétzöld héj, lágyabb ízAusztrália leginkább

Milyen tojások érhetők el Kelet-Közép-Európában és Magyarországon?

Elérhető nagyobb boltokban és piacokon, közvetlenül gazdaságoktól:

  • Tyúktojás (M, L, bio, omega-3 dúsított)
  • Fürjtojás (gyógynövényboltok, piacok)
  • Kacsatojás (egyes termelőknél, piacokon)
  • Lúdtojás (ritkán, szezonálisan)

Nehezebb beszerezni, de néha felbukkan (ha tudunk megbízható, stabil forrást, azt érdemes megtartani)

  • Strucc, emu tojás (húsvét körül vagy különleges éttermekben)
  • Pulykatojás (termelői udvarok)

100 grammra vetített tápanyagtartalom és a biológiai hasznosulásuk (érték)

TojásEnergiaFehérjeZsírKoleszterinAllergén potenciálBiológiai érték
Tyúk143 kcal12,5 g10 g~370 mgKözepesNagyon magas (~100)
Fürj158 kcal13 g11 g~844 mgAlacsony-közepesMagas (~96)
Kacsa185 kcal13 g14 g~620 mgMagasabbMagas
Lúd185–200 kcal14 g13–15 g~850 mgMagasabbMagas
Strucc135 kcal12 g10 g~0–200 mgAlacsonyKözepes
Emu~130 kcal~11 g~10 g~300 mgAlacsonyKözepes

Íz és karakterbeli különbségek

  • Tyúktojás: semleges, jól fűszerezhető → ideális mindenféle ételhez, önmagában is, klasszikus, mindenbe jó – főzéshez, sütéshez, habveréshez..
  • Fürjtojás: „vadtojás”-érzet, enyhén diós, markáns, picit vadabb íz – salátába hidegtálakra, előételekbe is kiváló.
  • Kacsatojás: tömény, zsírosabb – sós sütemények, tészták, hagyományos ázsiai ételek (pl. sós vagy száznapos tojás, régies, keleti jellegű sütemények jó alapanyaga).
  • Lúdtojás: tömény, magas zsírtartalom, nagyon gazdag → ritkán használatos, leginkább különleges ételekbe, ünnepi étkezésekhez, régi receptekhez való.
  • Strucc/emu: enyhén édeskés, de semleges, ízben nem térnek el drasztikusan. Egyetlen strucctojásból akár 10–12 tojásnyi rántotta is készülhet. Éttermi különlegesség. – nagy volumenű omlettekhez, show-khoz használják leginkább. (Fun fact: mindkettő héja olyan kemény, hogy fúrni kell – cserébe érdekes dísztárgy lehet belőle.)

Allergiák és a tojásfogyasztás rizikói

Bármely táplálék válthat ki allergiát vagy intoleranciát, így a tojás is. A leggyakoribb gyermekkorban felfedezett tojásallergia a tyúktojásra jelentkezik, ez akár 2,5%-ot is elérheti a Synlab adatai szerint. Ezzel szemben a fürjtojás az egyik legkevésbé allergizáló tojásféle, mely hazánkban is rendszeresen elérhető. Különösen érdekes, mert bár sokkal kisebb méretű, mint a tyúktojás, így egységnyi tömegre vetítve tápanyagdúsabb – kevésbé allergén, mint a tyúktojás, mert más a fehérjeösszetétele – ezért kisgyermekes családokban is biztonsággal használható.

Ha a fürjtojásból tükörtojást készítenétek, javaslom egy ehhez hasonló célszerszám beszerzését (tojásolló), amivel hiba nélkül meglékelhetők a kis tojások is:

Mi a különbség a barna és a fehér tojás között?

Igazából semmi. Vagyis egy kis genetika: a tojás héjszínét a tyúk fajtája határozza meg, és nem a takarmány, de nem is a tartásmód.

Barna héjú tojást tojnak: az őshonos Kendermagos, Fogolyszínű magyar tyúkok (kevésbé intenzív tojók, de jól bírják a háztáji környezetet és a szabad tartást. Tojásaik ízletesek, változatos méretűek, barna árnyalatúak. Magyar fejlesztésű hibridek a különböző barna Tetra fajták, kifejezetten ipari tojástermelésre tenyésztve, évente 300-nál is több barna héjú tojást tojnak.
Fehér héjú tojást tojnak a magyar tenyésztésű Tetra White és a Leghorn fajták, ezek a tyúkok jellemzően kisebbek, tojásaik héja vékonyabb, 280-300 darabos tojáshozamúak és leginkább zárt tartásban jellemzőek.

Táplálkozás szempontjából semmi különbség. Tápanyagtartalom, fehérje, zsírtartalom stb. nem a héjszíntől függ.

A barna tojás többnyire azért drágább, mert a barna tojást tojó tyúkok nagyobbak és többet esznek. Húsvét táján pedig a fehérek árát srófolják fel sokszor, mert azokat szebben lehet festeni.


Kódolt üzenet a tojásokon? Mit jelent a tojásokon a 0–1–2–3-as szám?

Ez a kód az első számjegy, amely a tartásmódot jelöli:

KódTartásmódJelentésKörnyezet/állatjólétMegjegyzés
0Ökológiai (bio)Szabad mozgás, bio takarmány🟢 LegjobbDrágább, de élettanilag a legjobb tojás, ráadásul a leginkább környezettudatos
1SzabadtartásosKijárással, szabad levegőn🟢 JóÉttermek használják, és prémium termékek gyártói
2Alternatív (mélyalmos!)Nincs ketrec, de zárt tér, egymást tapossák az állatok sokszor🟡 ElfogadhatóElterjedt, nem a legjobb
3Ketreces (ipari!)Zárt ketrecben, minimális mozgás, boldogtalan állatok🔴 RosszOlcsóbb, de inkább kerülendő

A 0-1-2-3 számot az országkód majd a termelő kódja követi.

Méretezés: mit jelent az S, M, L, XL?

Ez a tojás tömegére utal:

MéretTömeg (gramm)
S< 53 g
M53–63 g
L63–73 g
XL> 73 g

Napi fogyasztásra, rántottának, tükörtojásnak, főzni és sütéshez általában az M–L méret az ideális. (ha receptben „3 tojás” szerepel, az M a kiindulás (az eltérés módosíthatja a tészták állagát)).

A tojás előnyei

Tápanyagbomba kompakt formában

  • Egy nagy (M/L kb. 50–60 g) tyúktojás tartalma:
    • Energia: ~70 kcal
    • Fehérje: ~6,3 g (biológiai értéke majdnem 100, azaz szinte teljes mértékben hasznosul)
    • Zsír: ~5 g (ebből telített: ~1,5 g)
    • Koleszterin: ~186–200 mg (a sárgájában)
    • Kolinban gazdag: ~147 mg – létfontosságú az agyműködéshez, sejtműködéshez, májműködéshez (PubMed: Zeisel, 2000)
    • Lutein és zeaxantin – antioxidánsok, segítenek a szem védelmében (AMD és szürkehályog megelőzése)
    • Vitaminok: A, D, E, K (zsírban oldódók), B2, B5, B6, B12
    • Ásványi anyagok: vas, cink, foszfor, szelén

Miért jó tojást fogyasztani?

Teltségérzet és testsúly-kontroll

  • Magas fehérjetartalma miatt sokáig telít, segíthet a fogyásban vagy súlymegtartásban.
  • Reggelire fogyasztva csökkentheti a napi kalóriabevitelt  Vander Wal et al., 2005

Izomépítéshez és regenerációhoz ideális

  • Kiváló aminosavprofil, különösen fontos időseknél az izomtömeg fenntartásában (sarcopenia megelőzése).
  • Az izomszintézisre gyakorolt hatása vetekszik a tejsavófehérjével Moore et al., 2009

Agy- és idegrendszeri működés

  • A kolin kulcsszereplő a neurotranszmitterek (acetilkolin) szintézisében.
  • Kismamáknál különösen fontos a magzati agyfejlődéshez Caudill, 2010

Szemvédelem

  • Lutein + zeaxantin → makuladegeneráció és kék fény okozta károsodás csökkentése  Johnson et al., 2000

Mítosz és valóság – néhány közkeletű tévedés a tojás fogyasztásával kapcsolatban

Mítosz: „A tojás megemeli a koleszterinszintet, ne edd!”

Valóság: A táplálékkal bevitt koleszterin csak kis mértékben befolyásolja a vér LDL/HDL arányát.
A szervezet szabályozza a belső koleszterintermelést: ha többet viszünk be, kevesebbet termelünk
Több metaanalízis sem talált egyértelmű kapcsolatot a tojásfogyasztás és a szívbetegségek között!

Mítosz: „A tojás sárgája tele van zsírral – az csak rossz lehet!”

Valóság: A zsír esszenciális tápanyag. A tojás zsírtartalma nagymértékben segít a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában. Mivel nem transzzsír, hanem javarészt egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak, egyértelműen nem ártalmas a bevitele normál körülmények között.

Mítosz: „A nyers tojás egészségesebb, mint a főtt! – amit megfőzöl, abban elpusztulnak az értékes tápanyagok”

Válasz: Vagy éppen könnyebben hozzáférhetővé válnak? A főtt tojás egyértelműen jobban hasznosul: például a főtt tojás fehérjéjének biológiai hasznosulása akár 90% is lehet, nyersen csak kb. 50% . Ezen felül a nyers tojás avidint tartalmaz, amely megköti a biotint, emiatt hiányállapotot okozhat a nagy mennyiségű fogyasztása.

tojás fogyasztás a funkcionális táplálkozásban

Szerző